Fazlası zararlı. Azı da zararlı mı ?

Fazlası zararlı. Azı da zararlı mı ?

Fazlası zararlı. Azı da zararlı mı ?
Fazlası zararlı. Azı da zararlı mı ?

KALP SAĞLIĞINDA YENİ BİR TARTIŞMA KONUSU: TUZ

 

Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Diker, Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3- 7 gr (ortalama 5 gr) arasına iken ülkemizde yapılan araştırmalarda bunun 3 katı kadar tuz tükettiğimizi belirtti.

Fazlası zararlı. Azı da zararlı mı ?

Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3- 7 gr (ortalama 5 gr) arasına iken ülkemizde yapılan araştırmalarda bunun 3 katı kadar tuz tükettiğimiz tespit edilmiştir. 5 gr tuz kabaca 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir ve bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle de sağlanabilmektedir.   Bu açıdan ülkemizin dünyada en çok tuz tüketen ülkeler arasında yer aldığı söylenmektedir. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen, dünyanın birçok yerinde insanlar  almaları gereken miktardan çok daha yüksek miktarda tuz tüketebilmektedirler.

       Bazı kişilerde böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya en azından hipertansiyon tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Ülkemizde 2004 yılında 15 milyon olan yüksek tansiyonlu hasta sayısı 2008 yılında 18 milyona çıktığı ve bu artışta tuz tüketimin önemli rol oynadığı iddia edilmektedir. Yapılan çalışmalarda her 6 gramlık tuz alımında kan basıncının 8.2 milimetre civa civarında arttığı bulunmuştur. Diyet içeriğinde ki tuzun 1 gram azaltılmasının  hipertansiyonu olan kişilerde, felçlerde % 5, kalp krizlerinde ise % 3’lük bir azalmaya yol açabileceği düşünülmektedir. Fakat son zamanlarda farklı veriler de ortaya çıkmış durumdadır. Düşük sodyum tüketenlerde hipertansiyon gelişiminin tuz tüketimi ile ilgili olmayabileceği ve bu grupta tuz tüketimi kısıtlanmasının faydası olmayacağına dair veriler vardır.  Sonuçta tüm toplumda genel bir tuz kısıtlanması yapmanın hem uygun hem de faydalı  olamayacağı iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra son zamanlarda aşırı tuz azaltılmasının çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını iddia eden çalışmalar da yapılmıştır. Bu nedenle günlük 3.5-5 gr'dan daha az tuz tüketimini uluslar arası tıbbi tedavi kılavuzlarında sorgulanmaya başlanmıştır. Bu amaçla toplanan konferanslarda bazı hasta alt gruplarında (diyabetli, kalp yetmezlikli, böbrek yetmezlikli) az tuz tüketiminin zararlı olabileceği ile ilgili de  bilgiler elde edilmiştir. Alternatif olarak potasyum içeren diyetin arttırılmasına elverecek stratejilerin geliştirilmesi önerilmiştir. Düşük tuz diyetinin fayda ve zararları ile ilgili daha kaliteli bilgilere ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır.

Eskilerin tabiri ile “ifrat ve tefrit” in yani çoğun da azın da iyi olmayacağını düşünerek şöyle pratik öneriler getirebiliriz;

                 

-Günlük 5 gr (1 çay kaşığı) tuz tüketimi hedef değer olmalıdır,

-Ev dışında yemek yeniyorsa az tuzlu gıdalar tercih edilmelidir,

-Hazır gıda alırken mutlaka paketindeki tuz içeriğini kontrol edelim,

-Evde yemek hazırlarken tuz miktarını azaltalım,

-Yemeğin ve salatanın tadına bakmadan tuz ilavesi yapmaktan kaçınılmalıdır. Tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen  veya reyhan gibi  baharatlar kullanılabilir.

-Turşu, ketçap, salça, salamura peynir, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.

-Meyve ve sebze gibi potasyumdan zengin diyeti arttırmalıyız,

                        Sonuçta tuz önemli bir mineral olarak günümüzde de popülerliğini koruduğunu belirten Prof. Dr. Erdem Diker, ''Sağlık açısından, tuz alımı ile kalp damar hastalıkları arasındaki pozitif ilişki gösterilmiştir. Tuz alımının azaltılması ile başta hipertansiyon olmak üzere çeşitli kalp damar hastalıklarının tedavilerinin daha kolay olduğu da gösterilmiştir. Bu sayede ekonomik yük de azalmaktadır. Ancak hangi hastalarda ne kadar tuz azaltılacağı ile ilgili bilgiler halen net bir sınırla çizilmemiştir.'' diye konuştu.

Adres: 

Söğütözü Cad./2165. Sk No:6   Söğütözü/Ankara

Telefon:(0312) 292 9292 – (0 555) 431 35 74