LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI VE İSMET İNÖNÜ
Metin Bostancıoğlu

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI VE İSMET İNÖNÜ

20 Kasım 1922’de başlayıp 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan’da imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 90. yıl dönümündeyiz.

 

mbostancioglu57@gmail.com

Bubarış antlaşması ile devletimiz öncelikle sözleşmenin diğer tarafı olan devletlerce, ardından bütün dünya devletleri tarafından, başta sınırları ve toprak bütünlüğü, ekonomik ve mali bağımsızlığı kabul edilmiş, diğer devletlerle eşit haklara sahip bir devlet olarak cihanda yerini almıştır.

Lozan Barış Antlaşması Kurtuluş Savaşı’mızı taçlandıran uluslararası bir belgedir.

Bir yanda Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Sırp-Hırvat-Sloven Devletleri diğer yanda Türkiye’nin imzaladığı, kesintilerle birlikte görüşmeleri 8 ay 4 gün süren bu sözleşme Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Konferansının Türkiye Delegasyonu başkanı İsmet İnönü’nün üstün dehasının eseridir.

19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan, Cumhuriyetimizin kuruluşu ile noktalanan, büyük tarihi yürüyüşte ve Cumhuriyet tarihimizin ilk elli yılında  hep Atatürk’ün yanında ve izinde yer almış bir komutan ve devlet adamıdır İsmet İnönü.

Türkiye’yi ikinci Dünya Savaşı’na sokmama siyasi başarısını göstermiş, çok partili yaşam ve Demokrasiye geçişi sağlamış, gerçek anlamda çağdaş, demokratik bir yönetimin yerleşmesi için hem iktidarda ve hem de muhalefette büyük gayretler sarf etmiştir.

Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi Komutanı, ilk Genel Kurmay Başkanımız, Cumhuriyetimizin ilk Cumhurbaşkanı Atatürk’ün ilk Başbakanı olan İsmet İnönü’yü 25 Aralık 1973 tarihinde ebedi istirahate uğurladık. Bu yazı yazılırken ölümünün 39.  yılında  onu özlemle, saygı ile anıyoruz.

Bu büyük asker ve devlet adamımıza karşı, kendilerine siyasi çıkar sağlamak amacıyla,  asılsız ve haksız saldırılarda bulunanlar ve onların devamıyız diyenler hala saldırılarını sürdürüyorlar.İsmet İnönü’yü daha iyi anlamak için , “Karşı devrimciler” dediğimiz bu saldırganları ve saldırılarını çok güzel araştıran ve anlatan araştırmacı, yazar, ustam Av. Şevket Çizmeli’ninMülkiyeliler Birliğinin yayınladığı “BilsayKuruç’a Armağan” adlı eserde (sayfa 577-600) yer alan “Siyasal Tarihimizdeki Asılsız ve Haksız Söylencelerden Bazıları” başlıklı makaleyi okuyup herkese okutmalıyız.

Bütün dostlarıma huzurlu bir ortamda sağlıklı bir yeni yıl diliyorum.

DİĞER YAZILAR