MENDERES DEMOKRASİ YILDIZI MI?
Metin Bostancıoğlu

MENDERES DEMOKRASİ YILDIZI MI?

TOPLUMUMUZDA, çocukluğundan bu güne, iyi bir öğrenci, iyi bir futbolcu, iyi bir hukukçu ve en önemlisi iyi bir insan olarak tanınan ve herkesin sevgisini , saygısını kazanmış; benim de mesleğimde ustam olan Avukat Şevket Çizmeli bu günlerde karşımıza, Cumhuriyet Tarihimizin 1950-1960 yıllarını kapsayan yeni bir araştırma ile çıktı.

Son yedi yıldır,yoğun bir çalışma ile hazırladığı (MENDERES Demokrasi Yıldızı ?) isimli kitabı Eylül/2007 ayı sonunda  Arkadaş Yayınevi tarafından yayınlandı.

Bilindiği gibi, Orta Asya’dan göçlerle başlayan tarih eğitim ve öğretimiz, savaşlar ve kahramanlıklarla doludur. Hele savaşların sebepleri, savaşların sonuçlarının yaşama etkisi, kültür, sanat, eğitim, üretim,  ülke ekonomisi, ticaret ve  sanayi konularının değerlendirilmediği tarih eğitimi hep eksik kalmıştır.

“Resmi tarih” olarak adlandırılan bu öğreti son zamanlarda, mesleği “tarihçi” olmayan ,  ülkesine karşı sorumluluk duygusu taşıyan çok kişiyi rahatsız etmiş ve bu kişiler, bizzat araştırma yapıp, elde ettikleri bulguları, kaynakları ile birlikte  topluma sunma şeklinde hizmet vermeye yönlendirmiştir. Bu yönde son zamanların en popüler kitabı Turgut Özakman’ın ŞU ÇILGIN TÜRKLER isimli kitabıdır. Bir başka tanıdık isim olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ve Londra Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu  İsmail Tokalak’ın Temmuz 2006 da yayınlanan (Bir sonraki Bafra Haber’de size tanıtacağım) “BİZANS OSMANLI SENTEZİ  Bizans Kültür ve Kurumlarının Osmanlı Üzerindeki Etkisi” isimli eseridir.

Özakman İstiklal Savaşımızı ve  Tokalak  Bizansın Osmanlıya etkisini araştırıp, olaylar kanıtlar ve kaynaklarla bize sunduğu gibi bu defa da Şevket Çizmeli,  Cumhuriyetimizde 1950 yılına kadar süren Atatürk ve İnönü dönemi ile 14 Mayıs 1950’de başlayan “kısmi karşı devrim” ve onun lideri Adnan Menderes’in konuşmalarını, uygulamalarını, dönemin tanıklıklarını araştırıp yakın siyasal tarihimize çok önemli bir katkıda bulunmuştur (1).

Kitapta araştırılan Menderes dönemi Demokrat Parti ile başlamış ve onunla son bulmuştur. Bu kitap bir yerde Demokrat Partinin yaptıklarını ve yapmadıklarını da anlatmaktadır.

1950-1960 dönemi tarih yazmak için çok erkendir. Fakat, toplumumuzda Menderes’le ilgili o kadar yanlış, yutturma ve aldatmalar, eksik bilgiler vardır ki, bu tarihi dönemin yanlış bilinmesine sebep olmaktadır.

Şevket Çizmeli bu kitabı ile tarihçi olduğu iddiasında değildir. Çalışması, okuyucuya,  Adnan Menderes’in Demokrasi Yıldızı olup olmadığı yönünde karar verebilmesi için, kanıtları ve kaynaklarıyla, gerçeği gösterme gayretinin ürünüdür.

Özdemir İnce’nin Hürriyet Gazetesindeki köşesinde yazdığı gibi bu kitap ile insanlarımız“Menderes efsanesinin, demokrasi fatihi Demokrat Parti yutturmacasının sırça vitrini parçalandı.(…) Türkiyenin yaşadığı ve yaşamakta olduğu her türlü olumsuzluğun kaynağında olan kişiyi, dönemini ve partisini öğrenebilecekler.” (2.)

Halkımız bu kitapta, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimize karşı savaş veren, bütün Anayasal kurumlarıyla kavga eden ve 22 temmuz genel seçimlerinden sonra bu kurumların ve Cumhuriyetimizin niteliklerini değiştirme gayretine giren, Cumhuriyete karşı rövanşa çıkmış olan AKP’nin bütün bu “kısmi karşı devrim “ uygulamalarının Adnan Menderes’in mirası olduğunu bütün açıklığı ve örnekleri ile görecek.

Menderes ve onun başında bulunduğu Demokrat Parti döneminin Ekonomi, İç Poltika,Milli Eğitim ve Laiklik gibi ana meselelerinin olaylarla aktarıldığı, herkese ışık tutacak bu kitap için Şevket Beye ne kadar teşekkür etsek azdır.

 

1 Prof. Sina Akşin, Kitabın önsözünden

2 Özdemir İnce, Adnan Menderes ve Demokrat Parti, Hürriyet Gazetesi, 30 Eylül 2007, sayfa 20

 

Tüm hemşehrilerimin Ramazan Bayramını kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

DİĞER YAZILAR